Szavazás

Hány százalék hozamot szeretnél elérni a tőzsdén?

Havi 1% ............................. (ez évi 12,7%) - 11.6%
Havi 2% ............................. (ez évi 26,8%) - 10.1%
Havi 3% ............................. (ez évi 42,6%) - 7%
Havi 4% ............................. (ez évi 60,1%) - 4.6%
Havi 5% ............................. (ez évi 79,6%) - 7.9%
Havi 6% ............................. (ez évi 101% -> duplázás) - 11.7%
Havi 8% ............................. (ez évi 152%) - 3.9%
Havi 10% ............................. (ez évi 214% -> háromszorozás) - 14.6%
Havi 13% ............................. (ez évi 333% -> négyszerezés) - 2.8%
Havi 15% ............................. (ez évi 435% -> ötszörözés) - 12.1%
Napi 20% ............................. (láttam egy videót ahol az oktató 100%-ot csinált két nap alatt) - 4.4%
Napi 30% ............................. (most voltam egy méregdrága tőzsdei tanfolyamon és a túl nagy kapzsiságom miatt egy lúzer vagyok) - 1.8%
Napi 40% ............................. (gondolkodás nélkül szoktam szavazni) - 7.5%

Összes szavazat: 3573

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

"Téves elképzelés, hogy a gazdagság anyagi javakban testesül meg. A gazdagság az elmében lakik. A szegénység és a gazdagság is gondolat... Csak a szegénységtudatos emberek ugranak ki az ablakon, ha elveszítik mindenüket. A gazdag ember képtelen elveszíteni a vagyonát. A végtelenségig vele marad, mivel az agyában lakozik."
(Robert G. Allen)

 

Ez a cikk bemutatja egy opciókkal megvalósított iránymentes tőzsdei kereskedési stratégia alapgondolatát ábrával, szöveggel.

 

Ebben a cikkben leegyszerűsítve be fogom mutatni miként kell kivitelezni egy ilyen stratégiát. Mind az opciókról mind a stratégiáról leegyszerűsítve fogok beszélni azért, hogy egy kezdő is megérthesse.

Egy iránymentes (vagy irány-semleges) stratégia kivitelezése szempontjából az opciókról a legfontosabb amit tudni kell az, hogy vannak olyan opciók amelyek értéke az idő folyamán folyamatosan csökken és a lejáratkor az értékük nullára csökken. Egy iránymentes kereskedő először eladja az opciókat, majd később visszavásárolja őket olcsóbban és a kettő közötti különbség lesz a nyeresége. Az esetek többségében nem is kell visszavásárolni az opciót, meg lehet tartani a pozíciót egészen az opció lejáratáig, mert akkor nulla lesz az ára és az eladáskor kapott pénzt mind megtarthatjuk. Kétféle opció létezik: a call opció és a put opció. Ha ezekből azonos mennyiségűt adunk el akkor az árfolyamváltozás nem fog számítani, mert azonos mennyiségű long és short pozíciónk lesz.

Az SPX opciós stratégia kivitelezéséhez az iron condor-nak (vaskeselyűnek) és a vertical spread-nek nevezett kereskedési technikát kell alkalmazni. Az iron condor abból áll, hogy 2 darab opciót eladunk és 2 darab opciót megvásárolunk. A profitot abból fogjuk termelni, hogy 2 db olyan opciót fogunk eladni amelyek drágábbak mint a 2 db megvásárolt opció. Így a pozíció megnyitásakor pénzt kapunk és ezt a pénzt az esetek többségében mind megtarthatjuk.

 

A stratégia alkalmazása során az első pozíciónyitás után az alábbi profitgörbét alakítjuk ki:

Iron Condor profit görbe

 

Az ábrán a vízszintes tengelyen az SPX index értéke van, a függőleges tengelyen az opciók lejáratakor megkeresett profit.

 

Rögtön felmerül a kérdés, mi van akkor ha az SPX ára felfelé vagy lefelé elhagyja azt a sávot amelyen belül profitos a pozíció.

Ha az SPX ára elkezd közelíteni a sáv valamelyik széléhez akkor életbe lépnek a védekező technikák. Ebből több is van:

A/ Először eladunk pozíciót az ellenkező oldalon, hogy megtartsuk a pozíció iránysemlegességét, ezzel egyben növeljük is a várható profitot.

B/ Ha az előző korrekció kevés ahhoz, hogy a pozíció irány-semleges maradjon akkor visszavásároljuk a pozíciók egy részét arról az oldalról amely felé közelít az árfolyam. Végső esetben visszavesszük az összes pozíciót az árfolyamhoz közelebbi oldalról, így a sáv szélét megszüntetjük így az SPX ára kimehet a korábban felvett sáv szélén anélkül, hogy veszteséget okozna. Ilyenkor az iron condor pozíció átalakul vertical spread pozícióvá.

C/ A pozíciót kompenzálhatjuk és így irány-semlegessé tehetjük későbbi határidővel lejáró call vagy put opció vásárlásával is.

 

A B/ típusú védekező technika esetében ha emelkedik az árfolyam és visszavásároljuk a sáv tetején levő pozíciókat akkor az alábbi ábrának megfelelő lesz a profitgörbe:

Vertical spread profit görbe

 

 

A B/ típusú védekező technika esetében ha esik az árfolyam és visszavásároljuk a sáv alján levő pozíciókat akkor az alábbi ábrának megfelelő lesz a profitgörbe:

Vertical spread profit görbe

 

Megfigyelhető, hogy az irány-semleges kereskedés során az iránykereskedéssel ellentétben nem próbáljuk meg eltalálni az SPX index jövőbeli mozgásának az irányát, hanem csak követjük az eseményeket (akár emelkedés akár esés) és korrigáljuk a pozíciót annak érdekében, hogy továbbra se számítson merre megy az árfolyam. Közben az idő múlásának hatására (tehát a lejárat közeledtének hatására) a pozíció értéke növekszik.

Az opciók segítségével így oldalazó piacon is lehet pénzt keresni. Az éles tesztelési eredmények azt mutatják, hogy tíz hónapból 8 nyereséges, egy veszteséges és egy közel nulla profitos. Az opciós irány-semleges stratégiák érdekes jellemzője, hogy egy veszteséges hónap után a megnövekedett opciós árak lehetővé teszik az átlagnál magasabb profitok elérését, így egy veszteséges hónap gyorsabban ledolgozható.

Figyelmeztetés: a leírás alapján semmiképpen ne kezdj el kereskedni mert több fontos stratégiai elem a terjedelmi korlátok miatt kimaradt. Pl: margin szabályok, deltakompenzálás a vega és a volatilitás függvényében, pozícióépítési terv, védekező technikák kényszerzárási (stop-loss) szabályai. Ezek a stratégiai elemek elengedhetetlenek a rendszeres havi jövedelem létrehozásához, ha ezeket kihagyod a tranzakcióid valószínűleg veszteséget fognak okozni.