Szavazás

Hány százalék hozamot szeretnél elérni a tőzsdén?

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

"A Wall Street az egyetlen hely, ahová Rolls Royce-on hajtanak az emberek, hogy olyanoktól kérjenek tanácsot, akik földalattin járnak."
Warren Buffett

Ezek az opciós teszt megoldások a Teszt kérdések opciókról című teszthez tartoznak.

1. Hamis.
A strike price az opciós szerződés érvényesítési ára, az az ár amelyen az opciót megvásárlónak joga van venni (call opció) vagy eladni (put opció) és az opció eladójának kötelezettsége van eladni (call opció) vagy kötelezettsége van vásárolni (put opció). Amennyiben az opciós szerződés vevője él a jogával az opciót eladónak kötelezettsége van az opciós szerződést teljesítenie.
A prémium az opció aktuális ára, a prémium kifejezést főleg akkor használjuk amikor valaki opciós szerződést kiír (elad) és azért prémiumot (pénzt) kap.

2. Hamis.
Az Opciós Elszámolóház (OCC: Option Clearing Corporation) feladata a tranzakciók pénzügyi elszámolása, az OCC biztosítja, hogy az opció eladója végrehajtsa a kötelezettségét, ha az opció vevője él az opciós szerződésben foglalt jogával.
A „köztes bróker” szerepét az Opciós Brókerházak látják el, mint például a CBOE (Chicago Board Options Exchange) vagy például a NASDAQ Option Market.

3. Igaz.
Egy opció valós értéke a piaci ár és a strike price különbsége amennyiben az opció ITM-ben (in the money) van. Ha az opció ATM-ben (at the money) vagy OTM-ben (out of the money) van akkor az opció valós értéke nulla.
Call opció esetén: Valós érték = Piaci ár – Strike price.
Put opció esetén: Valós érték = Strike price – Piaci ár.
A valós érték csak a strike price-tól és a piaci ártól függ, semmi mástól.

4. Hamis
Ha egy call opcióhoz tartozó alaptermék (esetünkben a részvény) ára alacsonyabban van mint a call opció strike price-a akkor az a call opció OTM (out of the money), tehát a valós értéke nulla. Mivel az opció ára a valós érték plusz az időérték, így a $8 ebben az esetben mind időérték.

Módosítás: (2012. január 30. hétfő, 20:00)