Szavazás

Hány százalék hozamot szeretnél elérni a tőzsdén?

Ki olvas minket

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi

"A Wall Street az egyetlen hely, ahová Rolls Royce-on hajtanak az emberek, hogy olyanoktól kérjenek tanácsot, akik földalattin járnak."
Warren Buffett

A kamat fogalma

A kamat egyfajta díj amelyet a kölcsönadott pénzeszköz után a kölcsönvevő fizet a kölcsönadónak. A kamatra úgy kell gondolni mint a pénz bérleti díjára. Megfigyelhető, hogy a kamatot mindig magasnak tartja az aki fizeti és mindig alacsonynak az aki kapja. Aki lemond a pénzéről és ezzel lemond a pénzéért kapható anyagi javakról egy időre és kockázatot vállal, hogy esetleg vissza sem kapja a pénzét az joggal várja el hogy ezért az áldozatáért kamatot kapjon. Ezért a pénznek van egy időértéke, 100 ezer Ft ma többet ér mint holnap vagy egy hónap múlva.

A kamatos kamat fogalma és számítása

A kamatos kamat akkor jön létre amikor a kölcsönadott pénzhez a kamat hozzáadódik, mert ettől a pillanattól a kölcsön mellett maga a kamat is termel kamatot. Például tegyük fel, hogy a bank évi 10% kamatot fizet. Ha beteszünk a bankba 1 millió Ft-ot, akkor az az első év végére 100 ezer Ft kamatot hoz. Ha a kamatot bent hagyjuk a bankban akkor a második év végére már több mint 100 ezer Ft kamatot fog hozni. Pontosan mennyit? 1,1 millió * 0,1 = 110 ezer Ft-ot. Így a második év végére összesen 1 210 000 Ft lesz a számlán.