Szavazás

Hány százalék hozamot szeretnél elérni a tőzsdén?

Ki olvas minket

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

A sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van.
(Bob Dylan)

Tegnap beszélgettem egy forex kereskedővel és nagyon tanulságos volt. Megint tapasztalnom kellett, hogy még egy gyakorlott tőzsdei kereskedő is csak iránykereskedésben tud gondolkozni. Amikor említettem neki, hogy én az oldalazáskor termelem a pénzt, akkor rögtön a sávos kereskedésre gondolt. (A sávos kereskedés az amikor egy oldalazó trendben a trend egyik szélén beszállunk, a másik szélén meg kiszállunk - vagy megfordítjuk a pozíciót. Tehát a sávos kereskedés is iránykereskedés.) Hát igen, az opciók ismerete nélkül tényleg csak iránykereskedésben lehet gondolkodni. Az iránykereskedés során el kell találnod, hogy felfelé vagy lefelé fog-e menni az adott termék pl. részvény ára. Erre kb. 50% esélyed van. Ha valaki elég sokat gyakorolja az iránykereskedést, akkor sem javul az esélye jelentős mértékben. Az iránykereskedés erősen hasonlít egy pénzfeldobáshoz. Feldobsz egy pénzérmét, az eredmény fej vagy írás. Ha fej akkor pl. profitot csináltál, ha írás akkor veszteséget. Ez így elég kockázatos. Egy olyan kereskedési módszert ahol ennyire rosszak az esélyeid egyáltalán stratégiának lehet nevezni? A legfőbb kérdés, hogy te egy olyan eseménytől akarod-e függővé tenni a vagyonod gyarapodását mint egy pénzfeldobás?

Jobb lenne egy olyan stratégia ahol 90% - 95% esélyed van a profitra?

Jobb lenne egy olyan stratégia ahol szükségtelen eltalálnod az irányt és mindegy, hogy felfelé mennek az árak vagy lefelé?

Ahhoz, hogy kilépj az iránykereskedés korlátai közül és el tudj kezdeni gondolkodni annak kockázatos és szűk keretein kívül (to think outside of the box) meg kell ismerkedned az opciók világával. Opciók segítségével létre lehet hozni olyan összetett pozíciókat, amelyeknél teljesen mindegy merre megy a piac az idő neked fog dolgozni mert pusztán az idő múlásának hatására a pozíció értéke növekedni fog.

Az opciók működéséről és erről a stratégiáról a tozsdeguru.com weboldalon olvashatsz bővebben.